що таке географія світового господарства

Світове господарство. За підручником "Географія" 9 клас, автори С. Кобернік, Р. Коваленко. Міжнародний географічний поділ праці і світове господарство. Що таке світове господарство? Важко уявити сучасну країну, яка існувала б у цілковитій ізоляції від інших. Господарство навіть великої за площею країни не в змозі забезпечити себе всіма необхідними засобами виробництва, а населення – всім комплексом товарів і послуг народного вжитку. Світове господарство (світова економіка) – історично сформована сукупність національних господарств усіх країн світу, пов’язаних між собою економічними та політичними відносинами. Спеціалізація країн та міжнародний географічний поділ праці.


Географія світового господарства , галузь економічної географії, що займається вивченням територіального розміщення світового господарства в цілому і його галузей по суспільно-економічних формаціях, по окремих країнах і крупних районах, а також закономірностей, що визначають тенденції розміщення світового господарства. Оскільки існують світове капіталістичне господарство і світове соціалістичне господарство, розвиток яких підпорядкований принципово різним закономірностям, остільки необхідно піддавати аналізу тенденції розвитку не лише Р. м. х. в цілому, але і обов'язково окремо географію світового.


Світове господарство — це система взаємозв'язаних національних господарств, в основі якої—міжнародний поділ праці, різні економічні і політичні відносини. Світове господарство охоплює всі країни, звідси його неоднорідність і внутрішня суперечливість. Об'єктивною основою розвитку світового господарства є міжнародний поділ праці, тобто спеціалізація окремих країн на виробництві певних видів продукції, якими вони обмінюються. Для того, щоб сформувалася спеціалізація, потрібні певні умови.


Великий довідник школяра - це унікальна збірка, де подано найбільш важливу і потрібну інформацію, яка потрібна школярам - від 5-го по 11 клас. Всі матеріали викладені у зручній для навчання формі, усе, що потрібно, вдало доповнене ілюстраціями - Великий довідник школяра - Світове господарство - Загальна економіко-географічна характеристика світу - Економічна і соціальна географія світу.


Географія світового господарства (з основами економіки): навч. посіб. Рекомендовано МОН / Я.Б. Олійника та ін., за ред. Я.Б. Олійника, І.Г. Смирнова. — К.: знання 2011. — 640 с., 28 с. іл. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист №1/11-3201 від 16 квітня 2010 р.). Автори - колектив викладачів географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Я.Б. Олійник, доктор економічних наук, професор,член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України, декан факультету (передм., вступ); доктори географічних наук, професори І.Г. Смирно.


Структура світового господарства. Епоха Великих географічних відкриттів і колоніальних захоплень сформувала господарство за схемою «центр – периферія», у якій центр виступав як головна сила. У період деколонізації, науково-технічної революції географічна картина світу цілком інакша. Стрімко розвивається «Новий Схід» у межах нової індустріальної моделі, визначилися найбідніші райони планети, виникла група країн, що у стані переходу від планової до ринкової економіки. У сучасному світовому господарстві особлива роль належить розвинених країн, що дають 51 % ВВП світу, що майже 3,5 разу перевищує .


Географія світового господарства. Розділ: Підручники. Навчальний посібник для ВНЗ. Географія світового господарства. Ліпєц Юлій Григорович. Пуляркин Валерій Олексійович. Шліхтер Сергій Борисович. Рекомендовано Міністерством загальної та професійної освіти Російської Федерації якості навчального посібника для студентів педагогічних вузів. Рецензенти: академік Російської академії освіти В.П. Максаківській


Географія світового господарства – невід’ємна складова суспільної географії та один з базових навчальних курсів на економічних, географічних, природничо-географічних факультетах вищих навчальних закладів. Термін «господарство»[1] всім добре знайомий, він часто вживається у різних сполученнях – «домашнє господарство», «народне господарство», «національне господарство», нарешті, «світове господарство». Що ж поєднує ці різні господарства? Праця та взаємозв’язки між їх складовими, наприклад, між окремими людьми в домашньому господарстві або окремими країнами у світовому господарстві.


Підручник з Географії. 9 клас. Довгань - Нова програма. § 15. Географія світового сільського господарства. Ви дізнаєтесь: • про розміщення зернових і технічних культур у світі. • про особливості географії та виробництва продукції тваринництва у світі. Пригадайте: • групи зернових і технічних культур. • три головні «хліби» людства. • напрямки тваринництва. Регіони світу спеціалізуються на вирощуванні різних сільськогосподарських рослин. Завдяки цьому відбувається обмін продукцією, і жителі країн помірного поясу можуть споживати тропічні фрукти, пити каву та какао, а країн тропічних і екваторіал.


Географія 9 клас Урок 6 Сучасне світове господарство. Міжнародний географічний поділ праці. Етапи формування світового господарства Мета: сформувати систему знань про світове господарство, між¬народний поділ та інтеграцію праці, закономірності розвитку сві¬тового господарства і його структуру; з’ясувати місце України у світовому господарстві; розвивати уміння аналізувати динаміку розвитку світового господарства, глобальне світосприйняття учнів; виховувати географічне,. Конспект на урок Географія скачати.


3. Світове сільське господарство. 4. Географія світового транспорту. Зовнішні економічні зв'язки. Світове господарство — це складна система, яка функціонує і розвивається на основі конкуренції і співробітництва, міжнародних погоджень, валютної системи і діяльності певних міжнародних організацій — Міжнародного валютного фонду (МВФ), Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародної торговельної організації (МТО). Світове господарство розвивається під впливом могутніх транснаціональних компаній чи корпорацій (ТНК), які контролюють понад третину світового виробництва і торгівлі, впливають на обсяг, структуру і спрямованість міжнародних товарних потоків та послуг.


Зміст. 1. Світове господарство. 2. Паливно-енергетичний баланс світу. 3. Географія вугільної, нафтової і газової промисловості. 4. Електроенергетика світу. 5. Чорна і кольорова металургія світу. 6. Машинобудування світу: географія основних галузей. 7. Основні райони розміщення: хімічної, лісової і деревообробної, легкої, харчової промисловості. Міжнародний туризм як галузь світового господарства об’єднує різноманітну діяльність, пов’язану з наданням туристичних послуг іноземцям (інколи кажуть, що це ціла «індустрія туризму»). У ній виробляється близько 11 % ВВП і зосереджено 10 % економічно активного населення світу. За напрямком поїздок міжнародний туризм поділяється на в’їзний і виїзний.


4. Сільське господарство світу. 5. Географія світового транспорту. 6. Зовнішні економічні зв’язки. Світове господарство та міжнародний географічний поділ праці. Господарство- це система виробництва, обміну, розподілу та споживання продуктів, що історично склалася і розвивається на певній території. Національне господарство будь-якої держави так чи інакше взаємопов’язане з національними господарствами інших держав через економічні, політичні та інші зв’язки. Такі зв’язки є взаємовигідними, оскільки навіть наймогутніша держава не виробляє увесь асортимент необхідних її населенню товарів і послуг.


Гіпермаркет Знань>>Географія>>Географія 10 клас>> Географія: Міжнародний географічний поділ та інтеграція праці. Етапи формування світового господарства. Поняття "НТР" та її основні риси. Світове господарство в період НТР, вплив на галузеву структуру та територіальну організацію виробництва. Поділ праці. Поділ праці виник у результаті розвитку людського суспільства. Світове господарство — це складна система, яка функціонує і розвивається на основі конкуренції і співробітництва, міжнародних погоджень, валютної системи і діяльності певних міжнародних організацій — Міжнародного валютного фонду (МВФ), Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародної торговельної організації (МТО).


Розробка уроку вивчення нового матеріалу з географії 10 клас "Світове господарство. Міжнародний поділ праці та НТР." . Світове господарство – це історично складена сукупність національних господарств усіх країн світу, пов’язаних між собою всесвітніми економічними зв’язками, в основі яких лежить МПП. Робота за схемою. Як же складалося світове господарство? Розглянемо етапи цього процесу. Перший етап: період утворення стародавніх імперій, піч час якого спостерігалося посилення тенденції до інтеграції. Що таке світове господарство? Міжнародний географічний поділ праці? Що є основою міжнародного географічного поділу праці? Назвіть основні риси НТР?


Світове господарство - це сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов'язані між собою системою міжнародник економічних відносин. Воно являє собою глобальний економічний організм, в якому склалися і зростають взаємозв'язок і взаємозалежність усіх країн і народів світу. Світове господарство є історичною і політекономічною категорією. Це пояснюється тим, що кожному конкретному історичному етапу його розвитку притаманні певні масштаби і рівень виробництва, інтернаціоналізація господарського життя і соціально-економічна структура. 2) розширення географії діяльності ТНК. Більшість з них (90 %) базується в розвинутих країнах з ринковою економікою.


Світове господарство — сукупність національних господарств, що пов’язані всесвітніми економічними і політичними відносинами (кінець ХІХ ст.) Взаємодія національних господарств відбувається на основі різноманітних виробничих, економічних та політичних відносин, які реалізуються через зовнішню торгівлю, надання послуг, рух капіталу, міграцію робочої сили, обмін науково-технічною інформацією тощо. - Які етапи формування світового господарства можна виділити? . 1. Що таке світове господарство? 2. Чому ми говоримо про єдність світового господарства, якщо до його складу входять господарства країн різних типів? 3. Назвіть економічні закони, які є основою розвитку світового господарства.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

решебник по белорусской литературе 7 класс лазарук ответы на вопросы

французский иванченко ответы

решебник по электротехнике ярочкина